Pumpstation i Sverigefinal

Pumpstation P42 vid Östra länken är en av årets finalister till det prestigefyllda Svenska Ljuspriset. Årets finalister är tre skilda typer av projekt, geografiskt spridda i Nacka, Uppsala och Luleå. Pumpstation P42 är den byggnad i Luleå som tagit sig genom den tuffa gallringen av projekt i hela Sverige. – Känns också kul att sätta Luleå på kartan i dessa sammanhang, säger ljusarkitekt Jan Forsmark.

P42:an står vackert belägen i korsningen mellan Skutviken och Mjölkuddsbanken och har sedan invigningen i augusti i fjol prytt sin plats med både den vackra utformningen och den levande belysningen som skiftar i intensitet beroende på väder och vind.

Ljusarkitekterna Jan Forsmark och Robert Taavo från företaget Designat Ljus Europa som är placerat i Luleå känner sig redan som segrare i tävlingen, trots att den inte avgörs förrän i höst.

– Bara att vi har tagit oss så här långt är ju helt fantastiskt. Dessutom är det jättekul att bli uppmärksammad nationellt med tanke på hur mycket fina belysningsprojekt som idag görs runt om i landet. Internationellt sett är vi i Skandinavien erkänt duktiga på att jobba med ljus och belysning, säger ljusarkitekterna.

Pumpstation P42 i korsningen vid Skutviken och Mjölkuddsbanken är uppmärksammat för den vackra fasaden i corténstål och levande ljussättning. Företaget Designat Ljus har på uppdrag av a och d arkitekter tagit fram belysningslösningen till den säregna fasaden i arkitekt Niklas Granljungs gestaltning för pumpstationen ”Havsstrand” .

Att pumpstation P42 nu gått till final och att ljuset riktats mot norr ser duon som något mycket positivt.

– Senast och enda gången i Svenska Ljusprisets 27-åriga historia som ett projekt så här långt norrut gått till final var 2011 då jag gick hela vägen och vann med ljussättningen av Svedjebron i Boden, säger Jan Forsmark.

Ljusreflexer i vågor av stål

Tanken med Jan Forsmark och Robert Taavos ljussättning av P42 är att ge en illusion av ett spel av ljusreflexer i vågorna som samtidigt ytterligare förstärker pumpstationens skulpturala uttryck.

I belysningslösningen har de valt armaturer som är programmerbara i tid och ljusstyrka och som är monterade högst upp i en sammanhängande ljuslinje runt byggnaden. De lyser med ett varmvitt ljus och är försedda med en lins som ger en optimal ljussättning av corténstålslamellerna samtidigt som risken för bländning minimeras.

Ljuslinjen är avdelad i individuellt styrbara sektioner, och när dessa programmeras kan man åstadkomma mjuka, böljande rörelser av ljus över fasaden. Belysningen skapar en illusion av att ljuset bryts genom vågor i byggnadens överkant, av vattenreflexer över fasaden.

 

Pumpstationen invigdes i augusti 2018 av Lenita Ericson, kommunalråd Luleå kommun, Mats Eklund regionchef NCC Infrastructure, Niklas Granljung arkitekt a och d arkitektkontor och Jan Forsmark ljusdesigner Designat Ljus.

Höga krav i tävlingen

Svenska Ljuspriset delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och för att lyfta fram den höga nivån av ljusplanering i Sverige.

Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter och vill lyfta fram projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter eller driftsekonomi. I årets tävlingsomgång tävlar projekt färdigställda under 2018.

Tre bidrag i finalen

De övriga finalisterna är det japanska badet Yasuragi i Nacka utanför Stockholm och Ekonomikum läsesal på Uppsala universitet.

Ekonomikum läsesal, Uppsala universitet
Ljusplanering: Jonas Kjellander, Sweco Architects, Örebro

Japanska badet, Yasuragi, Saltsjö-boo, Nacka
Ljusplaneraring: Tatiana Bibikova, ECO Lightlink, Stockholm

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Eva Sundgren
Foto: Anders Alm, Tidningen Ljuskultur

Logotyp