"Jag vill vara den jag är"

I en lokal i Föreningarnas hus har Regnbågscaféet det senaste året varit en mötesplats för unga hbtq-personer mellan 13–19 år. Här har ungdomarna träffats för att pyssla och fika men kanske framför allt för att umgås och ventilera tankar och känslor med andra i liknande situation.

– Det är viktigt att få träffa personer som förstår och kan relatera till det man pratar om. Här kan man vara sig själv. Det säger Oliver som är en av de fem ungdomar som träffas just den här
kvällen när vi besöker Regnbågscaféet. Emil, Phil, Johanna och My håller med.

Anna Timfält och Sofia Furberg lyssnar och samtalar med ungdomarna som besöker mötesplatsen. Här finns plats och tid för att prata om viktiga saker som berör.

Det stora bordet i lokalen är uppdukat med fika och cernitlera för den som känner för att kreera. Det är pyssel på schemat. Runt bordet sitter ungdomarna och pratar tillsammans med fritidsledaren Anna Timfält och Sofia Furberg från RFSL. Det är en trygg och avslappnad stämning. Skratt och humor blandas med allvar och eftertänksamhet. Ungdomarna berättar om att komma ut, om svårigheter att bli accepterad för den man är, att inte bli tagen på allvar, att bli ifrågasatt av vuxna som inte förstår eller vill förstå.

– Man blir satt i ett fack. Jag vill ju bara vara den jag är, säger Phil.

Här på Regnbågscaféet har de fått nya vänner och de är helt överens om hur viktigt det är att få umgås och prata med personer som förstår och accepterar en för den man är.

Trygg mötesplats

För drygt ett år sedan fick Ung i Luleå, som bland annat ansvarar för kommunens fritidsgårdar,
100 000 kronor i folkhälsomedel för att tillsammans med RFSL driva Regnbågscaféet under ett år.

– Vi ville skapa en trygg, neutral och inspirerande mötesplats, säger Anna Timfält från Ung i Luleå.

Det centrala läget är viktigt för att det ska vara enkelt och tillgängligt för alla som vill komma. Mötesplatsen har haft öppet två dagar i månaden men nu är projekttiden över och Regnbågscaféet har sin avlutning i samband med Luleå Pride då två diskon kommer att arrangeras, Silent disko i Stadsparken på fredag och disko på Ebeneser under lördagen.

Nu planerar RFSL tillsammans med Ungdomsmottagningen och Region Norrbotten att även fortsättningsvis erbjuda unga hbtq personer en trygg mötesplats. Verksamheten finansieras via bidrag från socialstyrelsen.

– Den här typen av mötesplats behövs, den är viktig, säger Sofia Furberg som är styrelseledamot i RFSL Luleå.

FAKTA

  • RFSL arrangerar även träffar för Stolta föräldrar – föräldrar till ungdomar som identifierar sig som hbtq+ eller normbrytande.
  • Luleå kommun stöttar RFSL:s verksamhet i Luleå med 2,1 miljoner under tre år.
  • lulea.rfsl.se Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Monika Aunes

Foto: Jennie Pettersson

Logotyp