Valfrihet mättar fler

Palt med fläsk eller Patata tortilla med het sås? Eleverna på Örnässkolan kan alltid välja mellan två rätter. Det ger mättare barn och mindre matsvinn.

– Att servera ett vegetariskt alternativ är hälsosamt både för vår planet och för hälsan. Valfriheten gör också att fler äter sig mätta och kan prestera bättre i skolan, säger Siv Eliasson Kurkinen, enhetschef på Måltidsservice.

– Jag väljer oftast den vegetariska maten, men om jag är sugen på kött kanske jag smakar av båda, säger Alma Eliasson.

Det närmar sig lunchdags och dagens meny är framdukad. I Örnässkolans matsal serveras traditionell palt med fläsk och lingonsylt. Men här finns också ett vegetariskt alternativ! Linssoppa, ugnspannkaka och sojafärssåser är vardagsmat för eleverna på skolan och för många är det lika självklart att välja det vegetariska alternativet, som kycklingen eller korven.

Serveras som buffé

– Jag väljer oftast den vegetariska maten, men om jag är sugen på kött kanske jag smakar av båda, säger Alma Eliasson. Hennes favoritmat är spenatsoppa, även om hon gillar de allra flesta maträtterna.

Alma går i sexan och berättar att barnen fick maten upplagd av kökspersonalen när hon började i skolan. Nu serveras alternativen som en buffé.

– Det är jättebra, nu kan vi själva välja storlek på portionerna, säger Alma.

För kockarna Mikael Engman och Anneli Hjort innebär tvårättersmenyn ett nytt sätt att jobba, sedan februari i år.

– Det roligt att laga nya maträtter. Utmaningen för oss är att lära oss vilka rätter som är populärast, för att kunna bedöma vilka mängder som går åt, säger Mikael.

Minskar matsvinnet

Eftersom maträtterna serveras i bufféform minskar också matsvinnet. Var och en får ta den mängd mat de själva vill ha.

– En annan vinst med att servera två rätter är att vi inte behöver tillaga lika mycket specialkost. Fler kan äta av den ordinarie maten när det alltid finns ett vegetariskt alternativ också, säger Siv Eliasson Kurkinen.

Hon säger att barnen i Luleå sedan länge varit vana vid att skolan serverat en vegetarisk rätt i veckan. Det nya är att den som vill kan välja vegetariskt alla dagar, något som inte tidigare var möjligt utan intyg från föräldrar eller hälsovård.

FAKTA

  • Alla skolor och förskolor i Luleå kommun kommer att erbjuda även ett vegetariskt alternativ senast år 2022.
  • För att vara en hållbar kommun serveras redan idag vegetarisk lunch en dag i veckan i alla skolformer.
  • Ett arbete pågår för att köpa in mer närproducerade livsmedel.

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik/Wiik Media

20 maj 2019

Logotyp