Världens starkaste Vilja döpt

Idag döptes Luleås nya bogserbåt Vilja vid en officiell ceremoni. Det är världens första hybridbogserbåt och specialbeställd för Luleå. Det var en stolt hamnchef som tackade alla inblandade och riktade ett speciellt tack till styrelsen och ägaren Luleå kommun för att man satsat på projektet.

– Det här är ett stort steg för Luleå hamn. Styrelsen och ägaren Luleå kommun har visat stor vilja för kommande generationer och hänsyn till miljön när man startade projektet, sa Henrik Vuorinen, vd vid Luleå hamn, i sitt tal.

Båten är utrustad med hybridteknik som inkluderar två dieselmotorer, två elmotorer och en batteribank för energilagring. Båten behöver alltså mindre bränsle vilket är bra för miljön och bidrar till en renare luft i Luleå.

Luleås stolthet Vilja blev officiellt döpt och välkomnad under dagens dopceremoni.

Vilja är 36 meter lång, 13 meter bred med ett djupgående på sju meter och en förväntad dragkraft på ca 100 ton. Hon kan bryta en meter tjock is i en fart av tre knop och gå på el till och från uppdragen. Det gör att hon blir världens starkaste isbrytande bogserbåt med hybriddrift i sin storlek. Med den nya båten förstärker hamnen sitt miljöarbete. Redan idag erbjuder man båtarna fjärrvärme och snart även elladdning från kaj så att de slipper köra sina motorer.

Henrik Vuorinen, vd Luleå hamn

Henrik Vuorinen, vd Luleå hamn

Specialbyggd för Luleå

Vilja kom till Luleå i början av juli efter en dryg vecka till havs på vägen från varvet i Spanien där hon är byggd, speciellt för Luleå hamn. Nya krav från Sjöfartsverket gjorde att hamnen behövde en ny bogserbåt för att kunna hantera de allt större fartyg som anlöper hamnen.

– Begagnatmarknaden för isbrytare som uppfyller de iskrav vi har här uppe är begränsad. Det finns helt enkelt ingen sådan båt, så det blev att vi fick bygga en, säger Henrik Vuorinen, vd för Luleå hamn.

Vid ceremonin deltog bland annat ägaren till varvet som byggt båten, representanter från företaget som ritat båten och från företaget som tillverkat motorerna, projektledaren, medarbetare på Luleå hamn, styrelsen, politiker, media och övriga intressenter. På lördag har Luleåborna möjlighet att besöka Vilja under Stora hamndagen.

e

Världens starkaste isbrytande bogserbåt med hybriddrift i sin storlek finns i Luleå och heter Vilja.

FAKTA

  • Vilja är ritad av det kanadensiska företaget Robert Allan och är skräddarsydd efter Luleå hamns krav.
  • Hon är byggd vid varvet Gondan i Figueras, Spanien.
  • Kostnad för projektet: 150 miljoner kronor.

Text och foto: Monika Aunes

20 augusti 2019

Logotyp