Unga i Luleå får sitt nav

Workshops, musikproduktion, street dance, kreativt pyssel och spelningar. Det och mycket mer kommer Navet, Luleås nya mötesplats för unga, att bjuda på när den smygöppnar i helgen, 16–18 augusti.

Navet öppnar portarna i SVT:s gamla lokaler på Kungsgatan för full verksamhet i oktober men bjuder redan i helgen Luleås ungdomar på ett smakprov. Inför smygpremiären arrangerade Navet Öppet hus där Vårt Luleå fick se lokalerna och träffa personal och några av ungdomarna som varit med och skapat mötesplatsen.

– I helgen kör vi en preview, en förhandstitt, för att visa husets potential och vilka möjligheter ungdomarna kommer att ha här, säger Navets verksamhetsledare Robin Lindquist.

Verksamhetsledaren Robin Lindquist hoppas att Navet ska fylla det tomrum som uppstod efter att Ungdomens hus stängde 2013.

Bio, rep och smink

På Navet kommer ungdomar i åldern 16–20 att kunna umgås och ägna sig åt olika kreativa aktiviteter på eftermiddagar och kvällar, flera dagar i veckan. I lokalerna finns bland annat ett biorum, sminkrum, scener för spelningar och ett kafé.

– Vi vill vara en plats för gymnasieungdomar att gå till efter skolan och bara vara, men också en plats där de kan vara med och skapa det innehåll de önskar och saknar i Luleå. Ungdomarnas efterfrågan kommer att styra vad som händer på Navet, säger Robin Lindquist.

Från vänster: Sarah Häggström, Astrid Skalman, Alice Söderman, Lovisa Scott och Liv Ahlqvist Juhlin har sommarjobbat med att ställa iordning Navet. Under Öppet hus bjöd de besökarna på tårta.

Medskapande unga

Bland Öppet hus-besökarna var Emilia Olsson och Nissrin Ghezeire, båda 19 år. De har precis tagit studenten från estetik och mediaprogrammet på NTI-gymnasiet i Luleå. Under våren var de, tillsammans med sin klass, med och tog fram Navets grafiska profil.

– Det var jättekul att jobba med något verkligt istället för ett fiktivt företag, säger Emilia Olsson och får medhåll av Nissrin Ghezeire:

– Hela klassen tyckte att det var ett roligt projekt!

Emilia Olsson och Nissrin Ghezeire har varit med och tagit fram den grafiska profilen för Navet.

Navet behövs

Både Emilia och Nissrin tror att de kommer att besöka Navet i framtiden och de menar att mötesplatsen fyller ett glapp som funnits. En plats att bara vara.

– När vi gick på högstadiet fanns ju fritidsgårdarna men på gymnasiet hade vi inget att gå till efter skolan. Går man till ett kafé så måste man ju köpa något och som student har man inte de pengarna, säger Nissrin.

Medskapande och inflytande är ord som används i visionen för Navet och det är tillsammans med Luleås unga som verksamheten vuxit och ska fortsätta att växa fram. Namnet på mötesplatsen bestämdes genom en namntävling bland Luleåborna där naturligtvis ungdomar var juryn. Unga har varit med som referensgrupper kring inredning och marknadsföring och under sommaren har ferieungdomar jobbat med att ställa iordning och inreda lokalen.

Josef Love stod för livemusik under Öppet hus på Navet.

Det händer på Navet, helgen 16–18 augusti:

  • Fredag 16/8: Öppet klockan 16.00-22.00. Fredagen bjuder bland annat på film och foto framför greenscreen, musikproduktion, street dance, pyssel och hantverk och spelningar.
  • Lördag 17/8: Öppet klockan 11.00-22.00. Den som vill kan klä ut sig till en karaktär från populärkulturen och tävla i olika grenar i cos-play (costume play). Även workshops, film och loppis.
  • Söndag 18/8: Öppet klockan 16.00 -20.00. Karaoke och pizza. Navet bjuder ungdomarna på pizza.

Text: Stina Östman

Foto: Joakim Höggren

16 augusti 2019

Logotyp