Klimatsmart middag för föräldrar till förskolebarn: "Allt var jättegott”

Skolmåltiderna har förändrats och blivit mer klimatsmarta och hälsosamma. Under en middagsbjudning fick vårdnadshavare på förskolorna i Björkskatans förskoleområde smaka på den mat som serveras till deras barn på dagarna.

Vårdnadshavare på klimatsmart middag.

Vid ett bord satt Sofia och Dennis Gyllecrantz tillsammans med Fredrik Bergqvist. De var nöjda med maten och tyckte att allt var väldigt gott.

Middagen serverades i Björkskataskolans matsal och kockar från de olika skolköken bjöd på rätter som dom serverar på förskolan, och som blivit en succe bland barnen. På menyn fanns bland annat kryddade grönsaksbiffar i tomatsås, Persisk pasta med färs på gula ärtor, Svenska Hjortbollar fyllda med ris och laxsoppa från Jävre. Till det serverades nybakat bröd, aioli gjord på ärtmajonnäs och olika sallader. Efterrätten bestod bland annat av en baklavakaka.

Tankarna bakom klimatsmarta skolmåltider

I början av kvällen höll Jens Drugge, som är enhetschef med ansvar för skolmåltider, ett kort föredrag om tänket bakom den klimatsmarta mat som nu serveras på de kommunala skolorna i Luleå.

Bakom den klimatsmarta måltidsresan, som skolmåltider är inne på, finns en omtanke om klimatet och även barnens hälsa. Det visat sig i forskning att människor som äter mycket kött lever kortare, och att få in mer växtbaserade råvaror i skolmaten stärker barnens hälsa.

– Det är jättekul att få möta vårdnadshavare och prata om vår klimatsmarta måltidsresa. Vi vill ju skapa en bättre förståelse och ge dom kunskap om varför vi behöver äta mer hållbart. Men även också att barnen får näringsriktig mat som hamnar i magen, idag ser vi tyvärr att utvecklingen går åt fel håll med mer processad mat som innehåller en massa salt, socker och tillsatsämnen. Detta är vårt gemensamma uppdrag att ändra på, säger Jens Drugge.

Kockar som arbetar förskolorna i Porsön och Björkskatans skolområde

Kockarna Inna Tymchenko, Pichahrin Rojroung, Kerry Rhorell, Annelie Johansson, Raheleh Haghighat och Osmar Dias som tillagat maten. Längst till höger står Jens Drugge som är enhetschef på skolmåltider.

Mat står för 1/3 av de totala utsläppen globalt av växthusgaser, och det är främst produktionen av nötkött som står för utsläpp av metangas. Kött är inte borta från barnens menyer på förskolan, men det blandas ofta ut och mer frilevande viltkött som har ett lågt klimatavtryck kommer användas framledes.

– Den här middagen hoppas vi kan förändra synen på vad klimatsmart mat är hos vårdnadshavare, skapa diskussion om mat med barnen hemma och ge dem inspiration i matlagningen. Vi behöver vårdnadshavarnas hjälp för att lyckas med att minska klimatavtrycket i skolmåltiderna, säger Jens Drugge.

Vårdnadshavare tyckte maten var jättegod

På plats fanns vårdnadshavare till barn i förskolan. Vid ett bord satt Sofia och Dennis Gyllecrantz tillsammans med Fredrik Bergqvist. De var nöjda med maten och tyckte att allt var väldigt gott.

– Det luktar ofta väldigt gott i förskolekorridorerna när vi lämnar barnen på morgonen. Våra barn säger ibland: ”Åh, idag blir det god mat”. Barnen vill inte länge ha mina köttbullar utan jag vill ha förskolekockens köttbullar, berättar Sofia Gyllecrantz.

Fredrik Bergqvist säger att de får signaler från förskolan att deras barn äter bra där.

– De verkar till och med ha lättare att prova på att äta olika saker tillsammans med kompisarna på förskolan än vad de har hemma.

Laxsoppa med fisk från Jävre serverades under kvällen

En laxsoppa med fisk från Jävre serverades under kvällen.

De berättar att de har en medvetenhet om vad de lagar för mat hemma.

– Jag tror att jag är ganska medveten redan, och här har jag fått bekräftelse på att vi håller en hyfsad nivå hemma och kör 50/50 hemma också. Det har jag ärvt ifrån min mamma. Jag tar med mig att använda lite mer linser och bönor, säger Sofia Gyllecrantz.

Det är inte bara det klimatsmarta som vårdnadshavarna tänker på när de lagar mat till deras barn.

– Vi är ganska medveten om hälsoaspekterna, och att inte ge barnen processad mat. Vi lagar mat från grunden även om det tar lite längre tid, berättar Fredrik Bergqvist.

Barnen har också blivit lite mer medvetna om mat och pratar mer om det hemma. De provar på andra saker på förskolan än hemma.

– Min son pratar mer om mat och äter också all mat. Han äter till exempel potatis på förskolan, men inte hemma, berättar Fredrik Bergqvist.

Nu håller förskolorna på Björkskatan, Porsön och Örarna på att skapa en kokbok tillsammans med kockarna och barnen som är fem år som ska ges ut innan sommaren.

– Både jag och min fru ser med glädje fram emot kokboken, och att få ännu mer inspiration från den, avslutar vårdnadshavaren Fredrik Bergqvist.

RECEPT Laxens laxsoppa med fisk från Jävre

4 portioner

Ingredienser:
800 g tärnad lax
1 st medelstor purjolök
3 st medelstora morötter
1 röd paprika
400 g potatis
1 burk krossade tomater
3-4 fiskbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
2 msk tomatpuré
3 dl vispgrädde
Salt
Citronpeppar

Gör så här:
1. Skär potatisen i stora bitar, hacka purjolöken, skala och slanta morötterna Skär paprikan i bitar.
2. Koka upp vatten, krossade tomater, tomatpuré och fiskbuljongtärningarna.
3. Tillsätt potatis och morötter och låt koka upp ca 10 min eller tills potatisarna och morötterna nästan är färdiga. Späd eventuellt med mer vatten vid behov.
4. Pressa sedan i vitlök och tillsätt timjan. Lägg i fisken och låt sjuda i 2-5 minuter.
5. Tillsätt grädden och den röda paprikan sist och ge soppan ett snabbt uppkok.
6. Smaka av soppan. Tillsätt mer salt och citronpeppar vid behov.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Camilla Hermansson

Logotyp