Luleå skärgård – en unik vinterpärla fylld av äventyr

Luleå skärgård stannar inte av för att det är vinter. Tvärtom. Även vintertid är skärgården fylld av aktiviteter och naturupplevelser att både glädjas och förundras över. Vita vidder så långt ögat når och en miljö som är perfekt för spännande utflykter och aktiviteter.

– Inte minst så är Luleå känt för sina långa, farbara isvägar, en fin service för såväl boende i skärgården som andra Luleåbor och turister, säger Iida Larsson, samordnare på Kultur- och fritidsförvaltningen, Luleå kommun.

Rejäla isvägar tar Luleåbor och turister ut i skärgården. För den som vill röra på sig går det också bra att sparka, promenera och åka skidor till exempel.

Ta dig ut i skärgården under vintern och finn inspiration i horisonten. Ett äventyr som kommer att stanna i ditt hjärta för lång tid framöver. Här har vi samlat en del av de aktiviteter och möjligheter till äventyr som väntar.

Snöutsikt i stället för sjöutsikt

I skärgården finns det möjlighet till vinterboende då Luleå kommun hyr ut sina trevliga stugor på öarna Kluntarna, Småskär och Brändöskär året om. Stugorna är kallställda, utan el och vatten. Därför är det viktigt att du åker i god tid så att du hinner såga ved och få värme innan det blir mörkt.

Du kan boka stugorna via Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.https://www.lulea.se/skargard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här finner du också information om vad du bör tänka på inför din stugvistelse.

Bila på isvägarna

Att köra bil på isen fungerar som sagt alldeles utmärkt, så länge du håller dig till de upplogade vägarna.

– Vilka sträckor som prepareras varierar från år till år beroende på väderläget, berättar Iida Larsson.

Kluntarna och Småskär är de enklaste öarna att ta sig till utan skoter. För att komma till Kluntarna kör du isvägen till Storbrändön och kan sedan gå eller åka skidor på skoterspår till ön, cirka sju kilometer. För att komma till Småskär kör du isvägen till Långön och har sedan åtta kilometer skoterspår till ön.

På Luleå kommuns hemsida kan du läsa om vilka isvägar som är öppna och farbara för tillfället, se: Isvägar – kör bil på isen ut till Luleå skärgård - Luleå kommun (lulea.se) Länk till annan webbplats.

Isbanan – glatt på alla sätt och vis

Varje år, sedan 20 år tillbaka, gör Luleå kommun i ordning den populära isbanan som sträcker sig från Norra hamn runt Gültzauudden till Södra hamn och vidare ut till den lilla ön Gråsjälören. Vindskydd med grillplatser finns uppställda på isen.

– Isbanan hade tidig premiär denna vintersäsong på grund av gynnsamma förhållanden. Här kan du till exempel promenera, köra barnvagn och rullstol, cykla, sparka eller åka skridskor när isbanan är i full gång. Du kan även gå på en snötrottoar längs hela sträckan. Dessutom finns det sparkar att låna vid någon av våra (s)parkeringar runt isbanan och det är mycket uppskattat.

Läs mer om isbanan här: https://www.lulea.se/uppleva--gora/friluftsliv-och-natur/isbanan-lulea-centrum.html Länk till annan webbplats.

Värm dig med ett härligt bastubad

Vet du om att du kan bada bastu året om på flera öar? Det är, förutom två undantag, alldeles gratis. Dessutom är det alldeles, alldeles underbart, inte minst under kyliga vinterdagar.

Här hittar du Luleå kommuns bastur:

  • Bastun Midnattssolen i Kråkskärsviken, bastun Norrskenet och Aftonglöden i Storviken på Kluntarna.
  • Bastun Bränningen och Dyningen på Brändöskär.
  • Bastun Börstingen på Antnäs-Börstskär.
  • Bastun Havsfrun i Bullerhamnsviken på Småskär.
  • Bastun Hindrik i Björkgärdsviken på Hindersön.
  • Basturna Sjöjungfrun och Näcken på Junkön.*

*För att basta på Junkön under vintern kontakta Luleå turistcenter. Dessa två bastur är låsta och det kostar en liten slant att låna dem under den kalla årstiden.

Mer roligheter i vinterskärgården

Ytterligare några spännande aktiviteter som du kan ägna dig åt är:

  • Hundspann
  • Vinterbadning
  • Fatbike
  • Pimpling
  • Snöskotersafari
  • Längdskidåkning
  • Åka svävare
  • Snöskovandring
  • Packissafari
  • Skridskoåkning
  • Skoteråkning
  • Kitesurfning
  • Spana efter norrsken

För mer information om de olika aktiviteterna, kontakta Luleå turistcenter på turistcenter@lulea.se

Mat och fika

På Klubbvikens havsbad serveras mat och fika, även på vintern. Förhoppningen är att de ska öppna kring 10-11 februari för vårsäsongen 2024 och därefter hålla öppet under helgerna mellan klockan 11 och 15.

Håll utkik på deras Facebooksida för uppdaterad information, se: https://www.facebook.com/klubbviken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våfflor på Gråsjälören

Här säljer Lions Club våfflor under vissa helger. När flaggan är hissad på ön är serveringen öppen, så håll utkik efter den exempelvis från Södra hamn.

Du kan även maila till Lions för information: lulealions@gmail.com

Viktigt att tänka på

Februari och mars brukar vara de bästa månaderna för vintriga skärgårdsturer. Man ska dock vara väl förberedd och ha bra koll på väderläget.

­– Vädret i skärgården påminner om fjällvädret och kan överraska med snabba och oväntade väderomslag. När det blåser starka sydliga vindar kan det till exempel komma upp flödvatten på isen. Kolla därför in väderprognosen innan du ger dig av, avslutar Iida Larsson.

Vill du veta mer?

Kolla in denna guide om vinteraktiviteter i Bottenvikens skärgård:
Upplev vintern i Bottenvikens skärgård 2024 (bottenvikensskargard.se) Länk till annan webbplats.

 

Iida Larsson ute på skidtur i vinterskärgården.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Peter Rosén

Logotyp